Yumurtalık Kanseri Nedir?
20 Temmuz 2024

Yumurtalık Kanseri Nedir?


Yumurtalık kanseri, yumurtalıklarda başlayan ve hızla yayılan kötü huylu hücrelerin neden olduğu bir hastalıktır. Normalde vücudun ihtiyacına göre çoğalan veya azalan hücreler, kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında tümörler oluşur. Bu tümörler iyi huylu (selim) veya kötü huylu (habis) olabilir. Genellikle genç kızlarda görülen tümörler eğer 30 yaş altındaysa çoğunlukla selim tümörler olarak adlandırılır. Ancak habis tümörler, vücudun diğer dokularını istila ederek hızla yayılabilir. Bu yayılma sürecine "metastaz" adı verilir. Yumurtalık kanseri, bu tip kötü huylu tümörlerin yumurtalıklarda gelişmesi durumudur.

Yumurtalık Kanserinde Erken Tanı Mümkün Müdür?

Yumurtalık kanserinin belirtileri genellikle normal miş gibi göründüğünden erken tanı koyulması oldukça zordur. Yapılan tetkikler sonucu hastalık anlaşıldığında genellikle ilerlemiş safhada olur. Bu nedenle yumurtalık kanserlerinde ölüm oranları diğer kanserlere göre daha yüksektir. Kadınlarda kanserden ölüm sıralamasında yumurtalık kanserleri dördüncü sırada yer alır. Yumurtalık kanseri, yumurtalıklardan alınan biyopsinin patolojiye gönderilmesi ile teşhis edilir.

Yumurtalık Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık kanserlerinin görülme sıklığı genellikle menopoz sonrasıdır, ancak bazı hastalarda orta yaşlarda da ortaya çıkabilir. Ayrıca yumurtalık kanseri, hiç doğum yapmamış kadınlarda doğum yapmış kadınlara göre daha fazla görülme ihtimaline sahiptir. Doğum kontrol hapları ve yumurtlamayı artırıcı ilaçların kullanımı da yumurtalık kanseri riskini artırır. Hastalığın tedavi şekli, hastanın yaşı ve başka bir hastalığının olup olmadığına bağlı olarak değişir. İlk tedavi yöntemi genellikle kemoterapidir.

Bazı durumlarda hastalara radyoterapi (ışın tedavisi) de uygulanır. Ayrıca cerrahi operasyonlarla her iki yumurtalığın alınması ve burada bulunan tümör dokusunun mümkün olduğunca çıkarılması gerekir. Hastalar ameliyattan sonra iki yıl içinde en az üç ayda bir kontrol edilmeli ve kanlarında CA-125 tayinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Bazı durumlarda rahim komple alınır. Ancak hasta genç yaşta doğum yapmak istiyorsa sadece hasta olan yumurtalık alınır. Yapılan araştırmalara göre, yumurtalık kanserinin %10 oranında genetik faktörlere bağlı olarak geçtiği ispatlanmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yumurtalık Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yumurtalık Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisi