Yumurtalık Sancısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Yumurtalık Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Sancısı

Yumurtalık sancısı, genel olarak kadınlarda görülen bir rahatsızlık türüdür. Yumurtalıklar, kadın üreme sistemindeki en önemli organlardan biridir. Kadın bireylerde çift taraflı olarak bulunurlar ve çift taraflı görev yaparlar. Yumurtalıklar, östrojen hormonu salgılar; bu hormon, kadının adet döngüsünü tetikleyen hormondur. Ayrıca, her ay gebelik için yumurta salınımı gerçekleştirirler. Yumurtalık sancısına kist, tümör gibi birçok faktör neden olabilir. Yumurtalıklar, vücutta alt karın kısmında yer aldığı için, eğer kişide yumurtalık sancısı varsa, alt karın bölgesinde ve pelviste sancı hissi oluşması olağandır. Pelvis ağrılarında doktor kontrolünde ağrının kaynağının tespit edilmesi dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü birçok farklı sebep pelvis ağrısına neden olabilir.

Yumurtalık sancısı zamanla belirsiz bir şekilde ortaya çıkabilir. Bazen ani bir şekilde başlar, bazen ise kronik olarak gerçekleşir. Ani bir şekilde başlayan yumurtalık sancısı akut olarak bilinir ve birkaç dakika ya da birkaç gün sürebilir. Kronik yumurtalık sancısında ise sancı yavaş yavaş başlar ve giderek şiddetlenir. Kronik yumurtalık sancısı uzun süre hastayı rahatsız edebilir. Yumurtalık sancısı, hasta idrar yaparken ya da bazı aktiviteler esnasında çok daha şiddetli olabilir. Yumurtalık sancısının çok hafif bir şekilde seyrettiği de gözlemlenmiştir. Bu gibi durumlarda hasta sancıyı fark etmeyebilir. Yumurtalık sancısı, hastaların günlük yaşamlarını olumsuz bir şekilde etkiler ve yaşam kalitesini oldukça düşürür. Yumurtalık sancısının nedeni tespit edilirken yaygın olarak ultrason kullanılır.

Yumurtalık Sancısı Nedenleri ve Tedavisi

Yumurtalık Kisti: Yumurtalık kistleri, bir ya da iki yumurtalıkta oluşan, içi sıvı dolu oluşumlardır. Doğurganlık döneminde ve yumurtlama sürecinde sık sık karşılaşılan bir durumdur. Yumurtalıklarda yumurtanın salınmaması sonucunda ya da yumurta salınsa bile yumurtayı tutan kesenin dağılmaması sonucu oluşurlar. Bu kistler genellikle belirti vermez ve herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın kendiliğinden ortadan kaybolur. Ancak bükülme ya da parçalanma gibi bir durum gerçekleşirse yumurtalık sancısı, karın ağrısı, adet düzensizliği, mide bulantısı, kusma, cinsel birliktelik sırasında şiddetli ağrı ve şişme gibi belirtilere yol açabilir. Yumurtalık kistleri pelvik muayene ve ultrason ile tespit edilebilir. Tedavisinde ise kist kendiliğinden ortadan kaybolduğundan dolayı takip etmek önemlidir. Ancak hastanın durumundaki değişiklikler bu süreç hakkında bilgi verebilir. Bunun yanı sıra tedavi olarak laparoskopi ya da doğum kontrol haplarının kullanılması mümkündür.

Endometriozis: Yumurtalık sancısı, endometriozis kaynaklı gelişebilir. Rahim zarı, her ay rahimde bulunan cenini beslemek amacıyla hazırlık yapar. Eğer döllenme olmazsa, yumurtalıktan salınan yumurta dışarı atılır. Yumurta, adet kanıyla vücuttan atılır. Bazı kadınlarda rahim zarına benzer başka bir yerde farklı dokular oluşabilir. Bu dokular her ay şişerek kanar. Dokunun döllenmeyen yumurtayı atacak bir yeri olmadığı için zamanla yara dokusu haline gelir ve şiddetli yumurtalık sancılarına neden olur. Teşhis için ultrason, MR ve laparoskopi yöntemleri kullanılır. Tedavisinde ise laparoskopi ve laparotomi yöntemleri yaygındır. Ayrıca doğum kontrol hapları, çeşitli ağrı kesici ilaçlar ve gonadotropin salgılatıcı hormon ilaçları da kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hazer

21 Temmuz 2024 Pazar

Yumurtalık sancısı yaşayan biri olarak, bu sıkıntının tam olarak ne zaman ve neden ortaya çıktığını anlamakta zorlanıyorum. Bazen ani başlayan sancılar birkaç dakika ya da gün sürebiliyor ve bu durum günlük yaşamımı ciddi şekilde etkiliyor. Pelvis bölgemde hissettiğim ağrı, idrar yaparken ya da belirli aktiviteler esnasında daha da şiddetleniyor. Bu sancıların nedenini tespit etmek için genellikle ultrason kullanılıyor, bu konuda tecrübesi olan var mı? Tedavi sürecinde hangi yöntemleri denediniz ve ne kadar etkili oldu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hazer, yaşadığın sancılar gerçekten zorlu olabilir ve günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir. Ben de benzer bir durum yaşamıştım ve ultrason ile tespit edilmeye çalışılmıştı. Ultrason, yumurtalık kistlerinden enfeksiyonlara kadar birçok farklı sebebi belirlemede kullanılıyor. Benim durumumda, doktorum öncelikle bir kist var mı kontrol etti ve daha sonra anti-enflamatuar ilaçlar ile tedaviye başladı. Ayrıca, sıcak su torbası kullanmak ve belirli egzersizler yapmak da sancıları azaltmada etkili oldu. Doktorunla birlikte bir tedavi planı oluşturmanı şiddetle tavsiye ederim. Umarım en kısa zamanda rahatlarsın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni