Kadın Yumurtalıkları Görevleri
26 Haziran 2024

Kadın Yumurtalıkları Görevleri

Kadın Yumurtalıkları

Kadın yumurtalıkları, kadın üreme organları arasında yer alır ve karının alt boşluğunda bulunan rahimin her iki tarafında, fallop borularının alt ucunda bulunur. İki adet olup badem şeklindedirler ve yaklaşık 3 cm uzunluğunda olup, ağırlıkları 4-8 gram arasında değişir. İçerisinde dişi üreme hücrelerini taşıyan bu yumurtalar, ergenlik döneminden sonra olgunlaşır. Kadınlarda adet döngüsü başladığında, yumurtalıkların yüzeyi değişerek girintili çıkıntılı bir form alır. Yumurtanın en dış kısmı, kalın bir bağ dokusundan oluşan bir zarla sarılıdır. Doğurganlık dönemindeki kadınlarda bu zarın normalden kalın olması, yumurtanın dışarı atılmasını zorlaştırarak yumurtlamaya engel olur. Bu zar, yaşın ilerlemesiyle birlikte daha da kalınlaşır.

Kadın yumurtalıklarında yumurtlama olayı, her kız çocuğunun doğuştan sahip olduğu ve ömür boyu kullanacağı yumurtaların varlığıyla gerçekleşir. Bu yumurtalar, her ay bir keseden harcanarak adet döngüsü yaşanır. Kadın yumurtalıklarında, her ay birkaç yumurta belli bir olgunluğa gelir ve bu olgunluğa erişen yumurtalardan biri karın boşluğuna düşer. Her ay kadında meydana gelen bu olay, yumurtlama olarak bilinir. Eğer kadınlarda bu yumurtlama olayında düzensizlikler varsa veya yumurtlama olayı gerçekleşmiyorsa, bu durumda kısırlık sorunları başlar.

Kadın Yumurtalıklarının Görevleri

  • En önemli görevlerinden biri, her ay düzenli bir şekilde içinde barındırdığı yumurtalardan birini yeterli olgunluğa eriştirerek fallop borularına göndermektir. Kadında döllenmenin gerçekleştiği yer bu borulardır. Bu işlem olurken östrojen hormonu sayesinde, rahim bebeğin yaşamasına uygun hale getirilir.
  • Bir tür salgı bezleridir. İki çok önemli hormonun üretimi burada gerçekleşir: östrojen ve progesteron. Salgılanan bu hormonlar sayesinde kadınlarda her ay düzenli adet döngüleri yaşanır. Bu hormonların seviyeleri de çok önemlidir ve her ay farklı miktarlarda üretilir.
  • Kadında yumurtalıklar, hipofiz bezi ile koordineli bir şekilde çalışarak gebeliklerin meydana gelmesini sağlar.
  • Kız çocuklarının ergenlik döneminde, erkeklerden ayrılan fiziksel özelliklerinin ortaya çıkması, yumurtalıkların salgıladıkları hormonlar sayesinde olur. Yumurtalıklar, kız çocuklarında yaklaşık 10 yaş civarında hormonları salgılamaya başlar ve yaş ilerleyip ergenlik seviyesine geldiğinde salgılanan hormon miktarı artarak fiziksel özellikler belirginleşir. Göğüsler büyür, özel bölgelerde kıllanmalar başlar.
  • Erkeklik hormonu olan androjen hormonunun salgılanması da yumurtalıklarda gerçekleşir.

Kadın Yumurtalıklarının Hastalıkları

Kadın yumurtalıkları hastalıkları olduğunda kısırlık durumları meydana gelebilir. Bu nedenle kadın yumurtalıkları son derece önemli organlardır. En fazla görülen hastalıklar; yumurtalık iltihapları, yumurtalık kistleri, çikolata kisti, dermoid kistler ve yumurtalık kanserleridir. Ancak, yumurtalık kanserleri genellikle 50 yaş üstü kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni