Rahim ve Yumurtalık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Rahim ve Yumurtalık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Rahim ve yumurtalık, kadın üreme organları, dış ve iç üreme organları olmak üzere iki bölümde incelenebilir. Dış üreme organları gebelik oluşması için spermin geçişine izin verirken, enfeksiyon ajanlarının içeriye geçişini engeller.
  • Labium majus: Vajina girişini sağlı sollu örten yapıların en dıştaki bölümüdür.
  • Labium minus (İç dudaklar): Sağ ve sol labium majus'un iç bölümünde bulunan yapılardır.
  • Vajina girişi: Labium minus'un anında iç bölümünden başlar ve kızlık zarından sonra vajinayla sürdürür.
  • Kızlık zarı: Hymen olarak da isimlendirilen bu mimari, ince meydana gelmesine karşın oranla esnektir. Enfeksiyondan savunduğu söylense de bu işlevi tartışmalıdır.
  • Klitoris: Erkekte glans alet'in kadındaki karşılığıdır. Aynen erkekteki sünnet derisi benzeri üzeri deri ile örtülüdür. Kan damarlarından epeyce zengin bu mimari kadın orgazmında mühim görevler üstlenir. Birtakım ilkel topluluklarda "kadın sünneti" inşa edilmesi yaygındır. Bu uygulamada klitoris üzerindeki deri ve üstelik bazen de klitorisin bizzat kesilmektedir.
  • Üretra: Mesanenin devamında yer alan bu boru şeklindeki mimari idrar boşaltım sisteminin son basamağını teşkil eder. Üretra kadında erkekten çok fazla daha kısadır. Bu kısalık ve genital sistemin vajina ve anüs personellerine yakınlığı, bayanlarda idrar yolları enfeksiyonlarının daha sık sık yaşanmasına yol açar. Tekrardan önce cinsel deneyimlerini hayatını sürdüren bayanlarda "tahriş" ilişki ardından sık sık idrara çıkış, idrarı kolay değil inşa etme, idrarı boşaltamamış olma hissinin yaşanmasına sürükleyebilir.
  • Anüs: Kalın bağırsağın bu son bölümünün vajinaya ne denli uzak olmayan olduğuna İlgi edin. Bu anatomik yakınlık sebebiyle kalın bağırsaktan defekasyon (Haricikılama) anında iştirak eden bakteriler vajinayla uzak olmayan temasta olurlar.
İç genital sistem
  • Vajina: vajina girişiyle başlayan ve uç bölümünde rahmin yeraldığı boru biçimde ve tahmini 10 cm uzunluğu tahmini olarak da bir yapıdır. Yapısında bulunan salgı bezleri ilişki anında vajina girişi ve vajinanın kayganlaşmasını olanağı sağlar. Normalde duvarları birbiri üst kısmına katlanmış olarak da duran bu mimari, doğum eyleminde bebeğin başının geçmesine izin edecek denli esner.
  • Fallop tüpü (Kanallar): Sağlı sollu ve öyle ki birer boynuz benzeri uterus (Rahim (Döl yatağı)) yanlarında bulunan bu yapıların harici uçları saçak stilinde ve fimbria denen yapılara sahiptir, bu yapılar yumurtlama anında yumurtalıktan (4) atılan oosit'in (Yumurta hücresi) kanal içerisine alınmasını olanağı sağlar. Fallop tüpü içerisinde sürüklenerek ilerleyen oosit, 12-24 saatlik bir zaman içerisinde "yüzerek iştirak eden " spermlerle karşılaşırsa döllenme gerçekleşir.
  • Endometrium boşluğu (Rahim (Döl Yatağı) iç tabakası): Döllenen yumurta hücresi rahim (Döl yatağı) içerisinde yeralan bu boşlukta en " randımanlı " bulduğu bölgeye yerleşir ve çoğalmaya başlar. Çocuk burada gelişir.
  • Gebelik oluşmazsa bu tabaka her ay adet (Regl) kanamasıyla "dökülür" ve tekrar kalınlaşmaya başlar.
  • Over: Yumurtalık isimli bu yapılar, oositlerin (Yumurta hücreleri) olgunlaşarak folikül haline geldikleri ve yumurtlama sürecinde "çatlayarak" atıldıkları bölgelerdir. Anatomik yakınlık yardımıyla Fallop tüpünün fimbriaları (Saçakları) oosit hücresini anında yakalar.
Ovulasyon (Yumurtlama)

Sol ya da sağ over (Yumurtalık) (Bir) dokusunda her ay normal koşullarda bir oosit (Yumurta) hücresi olgunlaşma sürecine girer. Bu sürecin bitiminde içerisinde yetişkin başka bir deyişle döllenmeye hazırlıklı oosit hücrelerinin yer aldığı 16-20 mm. Genelinde içi sıvı/akışkan dolu folikül denen mimari gelişir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurtalık Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yumurtalık Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yumurtalık Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kistik Lezyon Nedir?

Yumurtalık Kistik Lezyon Nedir?

Yumurtalık Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kadın Yumurtalıkları Görevleri

Kadın Yumurtalıkları Görevleri

Güncel

Erkek Yumurtalık Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Erkek Yumurtalık Kisti Belirtileri ve Tedavisi