Yumurtalık Kisti Belirtileri ve Tedavisi
15 Mayıs 2024

Yumurtalık Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kisti Belirtileri; doğurganlık çağlarındaki kadınlarda çok sık görülen bir durumdur. Çoğu kist zararsız olmasına ve kendiliğinden geçmesine rağmen büyüyüp problemlere neden olmayacağından emin olmak için her yumurtalık kistini takip etmek gerekmektedir. Yumurtalık kistlerinin çoğu küçük ve belirti vermemektedir. Bazıları kendiliğinden zamanla geçerler. Bazıları ise burkulma, kanama ve patlama nedeni ile belirtilere neden olabilmektedirler. Karında veya ilişki sırasında ağrıya da neden olabilmektedirler. Çoğu işlevsel kist bir veya iki ayda tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçmektedir. Kadınların sağ da ve solda olmak üzere döl yatağının her iki yanında yumurtalıklar bulunmaktadır. Her iki yumurtada her ay bir yumurta üretir. Yumurta yumurtalığın içerisinde bir su kesesinde bulunmaktadır. Adetin yaklaşık olarak 14. Gününde olgunlaşan yumurtalar çatlayarak döllenme için hazır hale gelmektedir. Kadınlar yumurtlama döneminde hamile kalabilirler. Yumurta, erkeğin spermi ile dölleneceği yer olan rahme bağlı iki tüpten birine doğru hareketlenir. Yumurtlamanın sonrasında içi boşalan bu kese korpus luteum halini alarak sonraki âdet kanamasına kadar orada kalır. Korpus luteum, rahim döşemesini büyüten hormonları üretmektedir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bu kistler iyi huylu olabileceği gibi, kötü huylu da olabilmektedir. Fakat genellikle yumurtalık kistleri iyi huylu kistlerdir. Yumurtalıklarda kist oluştuğunda belirtiler diğer organlara göre daha az görülmektedir. Bu sebeple yumurtalık kistleri büyümelerine rağmen hiçbir belirti vermeye bilmektedirler. Bazı yumurtalık kistlerini ancak rutin kontroller esnasında hekim fark etmektedir. Yumurtalık kistleri 25 cm gibi büyük boyutlara ulaşsalar dahi hastada karında şişkinlik dışında herhangi bir belirti oluşturmayabilir.

Yumurtalık kistlerinin belirtileri nelerdir?
  • Adet düzensizlikleri,
  • Karında normalden fazla şişlik,
  • Karın veya kasık ağrısı,
  • Sindirim sitemi bozuklukları
  • İdrar yolu şikâyetleri sık idrara çıkma gibi.
Yumurtalık kistleri teşhisinde farklı tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında ultrason, laparoskopi ve bazı kan testleridir. Kistiniz hiçbir belirti vermiyor ise 1-2 ay izleyerek takip edilebilir. Çoğu işlevsel kist bir veya iki ayda kendiliğinden geçmektedir.

Kistiniz büyük ve şikâyet veriyor ise hormon ilaçları, doğum kontrol hapı tedavisi veya ameliyat önerilmektedir. Tedavinin şekli birçok faktöre bağlı bulunmaktadır. Bunlar;
  • Kistin büyüklüğü ve tipi
  • Yaş
  • Şikâyetler
  • Çocuk sahibi olma isteğidir

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yumurtalıklar Neden Ağrır?

Yumurtalıklar Neden Ağrır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Yumurtalık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Yumurtalık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

3 Evre Yumurtalık Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

3 Evre Yumurtalık Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kistik Lezyon Nedir?

Yumurtalık Kistik Lezyon Nedir?

Yumurtalık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?

Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?